e)词组、习语和习惯用法:对于这一类选择题,不能利用语法知识进行判断。因此平时的日积月累就十分重要。只有熟悉其意义和用法,才能準确迅速地做出判断。识别短语注意搭配一类短语是由动词+介词,或动词+副词构成,在现代英语中,这类词组很多而且实用性强、结构简练,使用灵活,表达生动,如break the ice,look forward to,keep an eye on,catch one’s eye等;还有一类使用极广的是介词短语,如with regard to,at the age of等。如果平时能注意词组、短语的整体记忆,掌握它们的搭配规律,在做完形填空时就能得心应手,减少失误,提高完形填空的命中率。
Many people find that regular physical activity gives them an unexpected benefit. They sleep better and wake up feeling more -61-(refreshed),in part due to increased amounts of deep sleep. Deep sleep may play a role in the body restoring itself -62-(physically),as opposed to REM(rapid eye movement) or dreaming sleep. Researchers have found that physical exercise,especially -63-(done) in the afternoon or early evening,produces more 64(deep sleep) early in the night. -65-(Exercise)can also help you get a better night’s sleep in a number of indirect ways. The relaxation and tiredness -66-(caused) by exercise can improve sleep.
Exercise encourages weight loss and also may -67-(relieve) depression. Exercising later in the day can also help delay the -68-(nighttime) drop in your body’s temperature. The -69-(benefits) of exercise are especially important for older people,-70-(since) exercise has been shown to increase the amount of sleep senior adults get in a night and reduce the time it takes to fall asleep. But be sure you finish exercising at least 4 hours before bedtime---working out later than that could leave you too excited to fall asleep easily.
61. a. conscious b. peaceful c. effective d. refreshed
62. a. physically b. mentally c. emotionally d. regularly
63. a. made b. done c. functioned d. conducted
64. a. night’s sleep b. dreaming sleep c. deep sleep d. REM
65. a. Exercise b. Dreams c. Researchers d. Doctors
66. a. recovered b. strengthened c. caused d. reduced
67. a. increase b. relieve c. release d. arouse
68. a. nighttime b. daytime c. dinnertime d. lifetime
69. a. disadvantages b. benefits c. ways d. places
70. a. yet b. if c. when d. since
解析:浏览一下本篇短文,我们就知道这篇短文的主题句就是:Many people find that regular physical activity gives them an unexpected benefit. 因此我们就知道这篇文章是谈论锻鍊身体方面的。下文的填空就是关于这一方面的。我们在上文已经谈到“完形必须服从完义,单句必须服从段落,段落必须服从全 文,局部必须服从全局”的解题原则。
在这一篇短文的第一段,我们从physical activity和in the body得到启示,62题应该填a. physically;从第二句和第三句的deep sleep得到启示,64题应填c. deep sleep; 62与64题的做法很典型地体现了“完形必须服从完义”,“单句必须服从段落”的原则。而61与63题则根据“瞻前顾后,寻找关联”的原则就可以解出,一个人如果sleep better,那幺醒过来就会感到refreshed,我们do exercise而不是made,functioned,或conducted exercise。我们在做65题时,可以从第一段和第三段得到启示,第一段提到两处‘physical activity’ 和‘physical exercise’,而第三段有5处exercise或exercising,结合第二段的意义,就不难看出65题应填a. Exercise. 再看69题,从单句的语法上看,四个选项都可以填进去,从单句的意义上看,benefits,ways,places三个选项都可以填进去,但从全文来看,特别是文章第一句的‘regular physical activity gives them an unexpected benefit’,就只有b. benefits填进去才对,而且是唯一的答案。65题和69题的做法体现了“完形必须服从完义”,“段落必须服从全文,局部必须服从全局”的原则。